Vyökokeista
Paluu etusivulle


Yhdistys  Ajankohtaista  Karate info  Karaten historiaa  Treenit  Kuvat  Videot  Linkit  Yhteystiedot
    Kata
klikkaamalla kuvaa
pääset kata sivulle 

Karatekan fyysistä, teknistä ja henkistä kehittymistä seurataan ja ohjataan vyöarvojärjestelmällä. Vyökokeet keltaisesta ruskeaan vyöhön saakka pidetään seuran omalla salilla. DAN-testit pitää ko. tyylisuunnan kollegio (kollegiossa yleensä 3-5 pitkään lajia harrastanutta DAN-jäsentä). DAN-testejä pidetään yleensä 1-2 kertaa vuodessa.

Vyökokeisiin ei ketään pakoteta, eikä vyön väri ei ole takuu osaamisesta. Vyökokeisiin osallistumalla harjoittelija voi itse päivittää omaa osaamistaan säännöllisin väliajoin, jäsennellä kehitysalueitaan ja asettaa itselleen uusia välitavoitteita. Vöiden suoritusajat ovat viitteellisiä; jokainen harjoittelija asettaa omat tavoiteaikansa. Valmentajilta voi aina kysyä mielipidettä, kehitysneuvoja ja lisäohjeita.

TÄSTÄ NAKKILAN SHOTOKAN VYÖKOEVAATIMUKSET!!
   UUSI 28.1.2009

8 kyu 8 Kyu on ensimmäinen värivyösi. Saat keltaisen vyön läpäistyäsi ensimmäisen vyökokeesi joka pidetään omassa karateseurassasi yleensä 3-5 kuukauden kuluttua siitä kun olet aloittanut harjoittelun. Vyökokeessa on perustekniikka (kihon)ja kata-osuus sekä ensimmäinen 3 askeleen taistelu, sanbon-kumite.

7 kyu  7 Kyu on toinen värivyösi. Kun olet harjoitellut 6 kk edellisestä kokeesta voit olla oikeutettu yrittämään oranssia vyötä. Vyökokeessa suoritat laajemman perustekniikan,  hallitset kaksi Heian kataa, sekä tehokkaamman sanbon-kumiten.

6-5 kyu  6-5 Kyu kolmas ja neljäs värivyösi ovat vihreitä. Olet harjoitellut vähintään 9-12kk.  6 Kyu koe sisältää laajemman kihonin, 3 kataa ja sanbon-kumiten.  5 Kyu-testissä sanbon-kumite vaihtuu vähemmän formatiiviseen ja dynaamisempaan Ippon-kumiteen.  Minimi-ikäraja vyökoekokelaalle on 12v.

4 kyu  4 Kyu järjestyksessä viides värivyösi. Harjoitusaika vähintään 18kk. Karatekalta vaaditaan jo merkittävästi kehittyneempää tekniikkaa ja kypsyneempää otetta.  Vyökokeessa on kihon, kata sekä ippon-kumite osuudet. Kaikki  viisi Heian-kataa on hallittava. Sinun on myös tunnettava pää- ja kulmatuomarin tehtävät.

3-1 kyu  3-1 Kyu ruskea vyö. Olet harjoitellut 24-36kk, useimmiten paljon pidempään ja sinulla on myös kilpailukokemusta.  Katakokeessa suoritat yhden viidestä Heian katasta ja toisen vaativamman nimikatan (Tekki Shodan, Bassa-Dai, Jion, Kanku-Dai, Empi, Sochin, Hangetsu). Vyökokeen kumite vaihtuu  Ju ippon-kumite ja Jiju-kumiteen (vapaaottelua 2 x 1 minuutti).

1-10 Dan  1-10 DAN. Käytännössä 5-10 vuoden säännöllisen harjoittelun jälkeen voi odottaa osallistumiskutsua suorittamaan 1. DAN-arvoa (ensimmäinen mustan vyön arvo). Ikävaatimus on vähintään 16-vuotta. Ylemmät DAN-arvot voit suorittaa harjoiteltuasi vöiden välille määritellyt minimitree-niajat – yleensä 2-5 vuotta edellisistä suorituksista.